Моніторинг системи охорони здоров’я в умовах COVID -19

Умови, в яких почалася і триває епідемія коронавірусу в Білорусі, мають унікальний характер. Від самого початку керівництво країни і Міністерство охорони здоров’я заперечували небезпеку хвороби для життя громадян, карантинні заходи не запроваджувалися, офіційна статистика щодо заховорюваності та смертності викликала в суспільстві великі сумніви. Розслідування незалежних журналістів і свідчення окремих лікарів висвітлювали катастрофу в окремих шпиталях. Паралельно з офіційною бездіяльністю виникали громадські ініціативи із забезпечення медиків засобами індивідуального захисту та гарячою їжею, а також заклики лікарів дотримуватися заходів фізичної ізоляції.

У таких умовах був розпочатий моніторинг системи охорони здоров’я через анкетування пацієнтів і лікарів. Метою моніторингу були збирання незалежної інформації про ситуацію та оцінка ефективності заходів Міністерства охорони здоров’я, щоб представити їх Міністерству і громадськості.  

Перші результати опитування були надані Міністерству охорони здоров’я 28 квітня 2020 року. На офіційний лист «Ланки» була офіційна відповідь – «результати надіслані всім зацікавленим особам».

У травні 2020 року під час зміни юридичної адреси ГО «Ланка» у неформальному спілкуванні представниця Мін’юсту рекомендувала об’єднанню не продовжувати займатися моніторингом. Попри це робота тривала, і аналіз отриманої інформації став основою для роботи над проєктом виставки «Машина дихає, а я – ні», присвяченій медикам Білорусі.

У червні 2021 року ГО «Ланка» отримало попередження від Мін’юсту за роботу над моніторингом – «проведений моніторинг системи охорони здоров’я в період епідемії порушує законодавство і не відповідає цілям і завданням об’єднання». Це попередження було оскаржене у суді, але безрезультатно. Головні висновки представлені в інфографіці.