Звіт (серпень 2020)

 Після виборів 9 серпня 2020 року на вулицях Мінська і по всій Білорусі проходили акції протесту. Проти мирних демонстрантів було застосоване безпрецедентне насилля: побиття, застосування світлошумових гранат і вогнепальної зброї. Десятки людей вважалися зниклими (доля декого досі невідома), декількох протестувальників розстріляли.

11 серпня активісти «Ланки» почали збирати передачі для постраждалих і розвозити їх по шпиталях міста. У процесі надання допомоги з’ясувалася велика кількість жертв, які потрапили до лікарень з травмами як із вулиць, так і після незаконного утримання у РВВСах і ЦІПах. Щоб показати масштаб, системність і незаконність застосування насильства, активісти об’єднання провели інтерв’ю з десятками потерпілих.

15 серпня коротка Доповідь про порушення прав мирних громадян була розіслана у міжнародні організації, представництва та посольства країн ЄС, США, Генеральну прокуратуру Білорусі, Слідчий комітет Білорусі. Оскільки від білоруських державних установ не було жодної письмової реакції, 1 вересня керівниця об’єднання особисто віднесла Доповідь у Центральний апарат Слідчого комітету.

Так само в серпні за ініціативою колег-правозахисників був заснований Комітет з розслідування катувань після виборів 2020 року, одним із засновників Комітету також стало ГО «Ланка».

У 2021 Комітет увійшов до керівного органу Міжнародної платформи для Білорусі. Тепер робота із пошуку, верифікації та збереження доказів порушення прав людини і міжнародного права здійснюється широкою коаліцією організацій-членів Платформи.

Перші зібрані докази масових злочинів, наша коротка Доповідь доступні російською, українською та англійською мовами

Коротка Доповідь громадського об’єднання «Ланка» про порушення прав учасників протестів у Білорусі з 7 по 14 серпня

Волонтери громадського об’єднання «Ланка» натепер розшукали в лікарнях м. Мінська 

120 людей і опитали 30 постраждалих, які зазнали травм різного ступеню тяжкості. Стосовно деяких випадків ми маємо аудіо- і відеоматеріали. На момент підготовки звіту нам стало відомо про сімох поранених, які перебувать у критичному стані в реанімації. Ми опитували працівників Швидкої допомоги та постраждалих, які перебувають у Військовому шпиталі, лікарні швидкої медичної допомоги, 6-тій міській лікарні, 2-ій міській клінічній лікарні в м. Мінську.

За результатами опитування заявляємо про наступні порушення прав людини: 

Право на життя.

З боку силових структур Білорусі проти учасників протестів була застосована вогнепальна зброя, що свідчить про умисне позбавлення людей життя. Про вогнепальні поранення нам повідомила бригада Швидкої допомоги, яка працювала в ніч з 10 на 11 серпня в районі Пушкінської. За повідомленнями водія, постраждалих унаслідок вогнепальних поранень вони доправляли у Військовий шпиталь. 

Також він повідомив про трьох загиблих у цьому районі. З вогнепальними пораненнями в реанімації 4-тої міської лікарні перебуває чоловік, шпиталізований в ніч із 9 на 10 серпня (ім’я цього чоловіка нам відоме). Влада повідомила лише про одного загиблого на вулиці Пушкінській. 

Чимало питань викликає версія МВС щодо цього випадку, адже на відео, яке поширили журналісти, видно – у чоловіка в руках нічого не вибухає. Також там видно, що чоловік гине не від вибуху, а внаслідок пострілу з вогнепальної зброї. Дружина загиблого вважає, що на відео її чоловік. Офіційне розслідування смерті учасника протесту розпочате не було, жодних слідчих дій та експертиз не здійснено, свідків події ніхто не розшукував і не опитував, що свідчить про небажання влади забезпечити швидке, ефективне і незалежне розслідування фактів загибелі протестувальника. 

Ненадання медичної допомоги. 

У нас є свідчення людей, які потрапили до лікарень з переломами ребер, рук, очниць та іншими травмами, які потребують невідкладної медичної допомоги. Всі вони стверджують, що допомога була надана через 6-12 годин після отримання травми, декому – лише після втрати свідомості. Один чоловік був вивезений машиною Швидкої допомоги лише тому, що не вмістився в автозак, що прямував у в’язницю міста Жодина. Прицьому він був затриманий близько 21-22 години 11 серпня на проспекті Незалежності в районі Уруччя, а до Лікарні швидкої медичної допомоги потрапив о 22-23 годині 12 серпня. Упродовж доби йому не надавали медичної допомоги. За словами потерпілого, багато людей, яких кинули в автозак і доправили в Жодино, були у тяжкому стані. Також ми звертаємо увагу на факт смерті в м. Гомелі, коли померлий звертався по допомогу і отримав відмову. За цим випадком слідство теж не проводиться, у проведенні судово-медичної експертизи причин смерті – відмовлено.  

Право на особисту свободу та недоторканність.

Більшість постраждалих заявляють, що їх затримали безпідствано. Це стосується не лише мирних демонстрантів, які вийшли на вулицю, щоб висловити протест. 

Були затримані також люди, які не були учасниками протестів: перехожі, водії та велосипедисти, що перебували біля своїх будинків, верталися додому чи вийшли з кафе на вулицю. При цьому родичам ніхто не повідомив інформації про затримання.  Всіх затриманих позбавили мобільних телефонів і доступу до адвокатів. 

Майже всі постраждалі стверджують, що співробітники правоохоронних органів вимагали паролі від їхніх телефонів та проглядали особисту інформацію. 

Більшість постраждалих говорять про те, що одразу по затриманні їхні телефони зібрали в один пакет, жодним чином не фіксуючи їхньої приналежності, і більшість не отримала їх назад. Один із постраждалих, Олексій, 10 серпня о 9.30 перебував із трьома друзями у районі ДУМу в Мінську, вони зайшли в кафе і замовили шаурму, після чого він вийшов на вулицю очікувати замовлення. Під’їхав мікроавтобус, звідти вибігли люди у балаклавах, без розпізнавальних знаків. Він почав втікати разом із іншими пішоходами, але їх побили та кинули на підлогу автомобіля, потому продовжили побиття. За деякий час затриманих пересадили в автозак, де вони перебували доти, поки не прибули в ІТТ близько 3 години ночі 11 серпня. Весь цей час їх били працівники міліції. 

Свобода від катувань та жорстокого поводження.

Постраждалі свідчать, що вони не чинили опору силовикам під час затримання, але їх жорстоко били кийками в процесі затримання, в автозаку, і по прибутті в РУВС або ІТТ міста Мінська. В автозаку, РУВС та ІТТ люди перебували на землі навколішки, стояли біля стіни або лежали рядами, по яких змушували йти тих, хто прибув пізніше. Так тривало по 6-12 годин, без можливості вийти в туалет, без води та їжі. Деякі люди залишалися в переповнених автозаках під палючим сонцем, стиснуті з усіх боків, понад 6 годин. За словами потерпілих, в ІТТ людей у майках Погоня обливали водою і застосовували електрошокер, декого примушували з’їсти білі браслети. Є повідомлення про внутрішньом’язові ін’єкції сульфозину щодо іноземних громадян, щоб не залишати слідів побоїв. Також є постраждала, яка потрапила в Лікарню Швидкої меддопомоги, якій давали психотропні препарати (пігулка під язик), після якої жінка не могла розмовляти і відчувала утруднення дихання. Багато людей говорять про погрози убивством, зґвалтуванням, їм приставляли до голови зброю, роздягали догола та залишали надворі. На прохання про медичну допомогу чи воду міліціонери відповідали побоями. Кілька свідків стверджують, що силовики відпрацьовували на людях удари «за методичкою» – один тримав жертву, другий говорив, як його/її повернути, щоб ударити. 

Непропорційне і незаконне застосування сили. 

Багато постраждалих зазнали поранень та опіків від світлошумових гранат, хоча були беззбройні і не нападали на представників влади, перебували на тротуарі. Гранати були кинуті просто в людей або в безпосередній близькості до людей, що спричинило тяжкі поранення. Один із постраждалих зазнав поранення внаслідок навмисного кидка гранати в авто – солдат внутрішньої служби розбив для цього бокове скло. Також ми маємо свідка, який зазнав травм, коли вийшов на дорогу, щоб забрати пораненого. 

Чоловік був самотній і неозброєний, але коли наблизився до лежачого пораненого, у нього полетіли гранати з боку силовиків. Багато травм пов’язані із застосуванням гумових куль, зокрема і з близкої відстані кількох метрів. Нам вдалося розшукати потерпілого, у нозі якого застрягла не лише куля, а й гільза – він рухався вулицею Рокоссовського і намагався зняти на відео військових біля дороги. 

Його зупинили, погрожуючи зброєю, скомандували вийти з машини і вистрелили впритул у стегно з відстані одного метра. Ще один чоловік, велосипедист, був затриманий біля Стели 10 серпня близько 22.00, під час затримання йому зламали очницю кийком. Він стверджує, що після затримання їх перевозили з мішками на головах, а в ІТТ примусили повзти навколішки від автозака до будівлі близко 150 метрів, і весь цей час били кийками. Гроші, які чоловік мав при собі, відібрав міліціонер, вони не були описані, протокол про вилучення речей складений не був. 

Відсутність правових засобів захисту. 

Жоден із потерпілих не міг розраховувати на захист адвоката. Багатьох людей відпускали їхати швидкою допомогою лише на умовах підписання протоколу, в якому затриманий погоджувався з тим, що чинив опір співробітникам міліції або брав участь у несанкціонованому заході. Багато із затриманих отримали погрози, що у випадку заяви про незаконне застосування до них фізичної сили та катувань, вони будуть притягнуті до відповідальності за кримінальною статтею. Відомі факти, коли після звернення по меддопомогу, представники влади вивозили постраждалих у невідомому напрямку. 

У зв’язку з цим та погрозами кримінального переслідування, багато потерпілих бояться звертатися по медичну допомогу в державні установи. Зафіксовано факт порушення прав неповнолітнього, який потрапив до лікарні в ніч із 7 на 8 серпня. О 21.45 на нього напали співробітники внутрішниіх органів у районі пл. Перемоги, ударили кийком по голові і доправили до РУВС. Там тривалий час не надавали медичної допомоги, і з його телефону відповідали матері хлопця, нібито з ним усе добре. Коли за ним приїхав батько, він викликав Швидку і дитину шпиталізували в Лікарю швидкої допомоги. 10 серпня о 23.30 до його палати прийшов представник Слідчого Комітету і без адвоката, без дозволу батьків, яке вони висловили телефоном, допитував пораненого. 

Громадське об’єднання «Ланка» просить усіх зацікавлених прийняти до відома цю інформацію.